3D snimke

3D dijagnostika, CBCT polja i pregledavanje CBCT

3D dijagnostika

Zubni rendgen dr. Lauc, Ilica 19, prvi u Zagrebu omogućuje 3D dijagnostiku, odnosno 3D CT na bazi stožaste zrake (Cone Beam CT), zubnu snimku visoke kvalitete potrebnu za dijagnozu i planiranje stomatološkog zahvata. Visokokvalitetni postupci mogu se obaviti učinkovito i sigurno. SCANORA 3D kombinira nisku dozu zračenja, brzu sintezu slike i visoku preciznost. Standardna rezolucija nudi najniže zračenje, a visoka rezolucija poboljšava preciznost i povećava količinu podataka na snimci. Najmanji voxel (volume element – jedinica veličine prikazivanja) koji se može postići jest veličina od 0.13 mm i to na 3D S polju. U svrhu manjeg zračenja pacijenata rezolucija se smanjuje s povećanjem veličine polja.

Smanjena potreba za zračenjem

Količina zračenja kod svih polja slikanja je niska. Zračenje pri polju S 6×6 cm može se usporediti sa 2 digitalna ortopana, a prilikom slikanja većeg polja i sa visokom rezolucijom s nekoliko panoramskih eksponiranja.
Stvaranje slike uz pomoć rendgenskih zraka je kompromis između kvalitete slike i izlaganja zračenju. Upotrebom SCANORA 3D uređaja ta je dvojba uspješno riješena kombinacijom vrlo visoke kvalitete slike i velike količine informacija sa niskom razinom zračenja. Ključni faktori jesu proizvodnja pulsirajućih rendgenskih zraka visokog tehnološkog stupnja i najnovija ART metoda rekonstrukcija slike.
SCANORA 3D omogućuje precizno smanjenje doze izlaganja zračenju ovisno o potrebnoj osnovnoj dijagnozi ili praćenju tijeka cijeljenja.

Visoka dijagnostička vrijednost

Sistem SCANORA 3D omogućuje novi i inovativni način uvoda u dentomaksilofacijalnu anatomiju i obavljanje dijagnostičkih zadataka. Vrlo je lako odabrati najpovoljniju trodimenzionalnu tehniku za specifični problem, a potom isplanirati odgovarajuće liječenje te pratiti rezultate. Korisnik može sam odrediti koje će karakteristike sistema upotrebljavati, što pridonosi odličnim dijagnostičkim performansama.

Izvanredna matematička 3D sinteza slike

Po prvi puta u području dentalne radiologije SCANORA 3D koristi naprednu algebarsku rekonstrukcijsku tehniku (ART). Za rekonstrukciju prostornih 3D podataka. ART poboljšava kvalitetu i manje je podložan glavnim uzrocima nesavršenosti slike (pomicanje, rekonstrukcija i metali). Za ART metodu potrebna je manja količina zračenja od uobičajenih algoritama, kvaliteta slike je postojana i razina postignuća kvalitetne slike je vrlo visoka.

Odlične mogućnosti upravljanja slikom

Uz sve funkcije uobičajenog postupka sa slikom, tu je još i širok izbor dijagnostičkih alata. Između ostalog, prikaz površine i volumena sa isječkom anatomske ravnine/visine, koja se koristi da bi se virtualno uklonile strukture koje smetaju i da bi se moglo vidjeti područje koje se pregledava. Ostale mogućnosti dozvoljavaju povećanje vidljivosti zuba, kosti i mekog tkiva. Također je moguće regulirati prikaz u boji i stupnjeve zasjenjenja i transparencije.

Jednostavnost upotrebe

Klinički slučajevi prikazani su na CD-u i mogu se direktno pregledavati pomoću snimljenog preglednika. Preporućujemo kopiranje sadržaja CD na hard disk računala i pokretanje iz računala u svrhu bržeg učitavanja. Prema želji liječnika mogu se prikazati na filmovima veće (35×43 cm) ili manje (25×30 cm) dimenzije. Uz standardni kompjuterski program 3D vizualizacije koji je u paketu sa snimkom može se koristiti i većina drugih programa koji podržavaju DICOM format. Na taj način sistem je dostupan i otvoren mnogim prilagodbama i promjenama, moguće nadograđivati te koristiti koncepte vođene implantologije.

CBCT polja

3D CT na bazi stožaste zrake (Cone Beam CT) pruža veliki broj mogućih kombinacija prikaza.

3D S polje

Malo polje (6×6 cm) je namijenjeno za planiranje zahvata u jednom sekstantu ili kvadrantu. Moguće je vidjeti dio antagonističkog kvadranta.

Indikacije:
Sekstanti: lateralni zubi ( 3-8 ) svakog kvadranta ili gornji i donji prednji zubi.

3D M polje

Srednje polje (7,5×10 cm) pogodno je pregled cijelog zubnog luka uključujući mandibularni kanal. Ovo polje također služi za izradu implantološke šablone pri vođenoj implantologiji.

Indikacije:
Gornji i donji zubni luk
Gornji zubni lik i sinusi
Donji zubni luk i mandibularni kanal.

3D L/XL polje

Velika polja (7,5×14,5 cm / 10×14,5 cm) idealna su kada je potrebno napraviti pregled obiju čeljusti. Na snimci su prikazani i TM zglobovi, te gornji dio cervikalne kralježnice. Odabir između ova dva polja rade inženjeri radiologije.

Indikacije:
Maksila i mandibula

Neograničeni broj kombinacija prikaza

Od jedne 3D snimke moguće je proizvesti bilo koji broj visoko kvalitetnih presjeka: panoramskih, aksijalnih, transverzalnih, poprečnih, sagitalnih, kosih i trodimenzionalnih, a sve to samo s nekoliko klikova mišem. Debljina svake snimke tj. presjeka može se podesiti prema vlastitoj želji. Tako ste u mogućnosti na ekranu vidjeti bilo koju kombinaciju presjeka. Uz set snimaka postavit ćemo nekoliko „Projekata“ tj. kombinacija projekcija koje se mogu pregledavati.

Panoramske i telerendgenske slike

Panoramske i telerendgenske slike također se mogu dobiti rekonstrukcijom trodimenzionalnog volumena 3DL/DXL polja i to individualno sa vlastitim reguliranjem debljine slojeva.

Poprečni presjeci

Lako i brzo moguće je proizvesti slijed poprečnih presjeka za bilo koji dio maksilofacijalne anatomije.

Aksijalne snimke

Pregledavanje serije aksijalnih snimaka odličan je način ocjenjivanja stanja sinusa, dišnih putova, nakupina u izvodnim kanalima žlijezda, položaja umnjaka i impaktiranih zuba.

Transverzalne snimke

Transverzalni način pregleda daje jasnu sliku sinusa i položaja korijena unutar kosti i prema okolnim strukturama.

MPR (MultiPlanar Reconstruction)

Višedimenzionalna rekonstrukcija je osnovni način vizualizacije anatomije. Odsječci se mogu prilagoditi po želji korisnika da bi prikazali mjesta interesa iz različitih smjerova. Program automatski proizvodi poprečnu snimku nakon što se povuče centralna linija uzduž čeljusti. Nije potrebno trošiti vrijeme na poboljšanje i preinake. Na snimkama se jasno može označiti put i položaj živca te napraviti sva željena mjerenja.

3D rekonstrukcija

Izvrstan 3D prikaz koštanih struktura pruža odličnu preglednost i diže komunikaciju sa pacijentom na višu razinu.

Javite se ako imate neki upit

Ili posjetite neki od naših centara...